Nee, wij doen niet aan verandermanagement…

De afgelopen weken heb ik samen met Bianca Eve hard gewerkt aan www.yellowelephant.nu.

Ik hoop dat als je die site hebt bekeken meteen duidelijk is waar wij voor staan. Laat het ons weten.

Wij staan er voor directies en HR-managers van organisaties op basis van concrete gegevens te ondersteunen hun organisatie maximaal te laten aansluiten op hun strategie. Dat doen we gebaseerd op de overtuiging dat systemen nuttig zijn, maar dat die pas goed functioneren als mensen doorleefd begrijpen waarom die er zijn, waarom het beter is ze te volgen en wat hun rol daarin is. Pas als die verbinding er is, kunnen medewerkers optimaal gemotiveerd hun werk doen. En dan blijken ze veel vragen zelf ook op te kunnen oplossen.

Mensen gaan echter op een hele bijzondere manier om met systemen. Ze laten zich wel enigszins geleiden en bijsturen, maar zodra er druk ontstaat reageert iedereen weer als ‘van nature’. Dan ineens worden keuzes gestuurd door het belang van de eigen sociale kring en in extremere situaties alleen het eigenbelang. Dat van de grotere groep waar ze deel van uitmaken verdwijnt heel snel uit beeld. Je ziet dat vandaag de dag trouwens ook gewoon ‘buiten’, in het maatschappelijk debat.

Wanneer je je dat realiseert, is het ineens logisch dat je je niet alleen richt op het veranderen van mensen, maar juist op de combinatie van mensen en hun systemen. Daarvoor is het wel nodig eerst goed in kaart brengen wat in de huidige situatie ‘functioneel’ en ‘disfunctioneel’ is. Voor je aan het werk gaat, stel je dus eerst vast wat helpt, maar ook wat de organisatie echt dwars zit bij haar verdere ontwikkeling. Daarom willen wij eerst feiten verzamelen. Dat helpt bij het duidelijk definiëren van doelen, en het maakt onze inzet ‘accountable’. Je weet dan concreet wat je resultaat moet zijn.

Overigens komt soms komt uit dergelijk onderzoek naar voren dat bijsturen op enkele details al voldoende is. Noem je dat dan nog verandermanagement?

Wij zijn nu actief bezig bedrijven en organisaties te interesseren in ons werk en onze aanpak. Steeds op zoek naar de manier die het best past bij de cultuur van de opdrachtgever. Wij hebben contacten in de zorg, in de grafimedia wereld en tal van andere bedrijfstakken. Omdat die twee eerste branches onder druk staan kost het tijd en moeite. Maar we doen het graag en met plezier.

Wil je delen in dat plezier? Misschien heb je een potentiële opdrachtgever of ben je er een? Zoek even contact via www.yellowelephant.nu en we praten graag snel verder.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>